Szentgotthárdi műhelybeszámoló (szlovén-osztrák-magyar határtérség)

A Jogi Akadálymentesítés projekt nyolcadik stakeholder-műhelyére Szentgotthárdon, a Közös Önkormányzati Hivatal Refektóriumában került sor. A műhelybeszélgetésre az osztrák–szlovén–magyar határon átnyúló együttműködésekben, kapcsolatokban érdekelt szereplők kaptak meghívást. A CESCI munkatársai a műhelyen kerekasztal-beszélgetés formájában gyűjtöttek információt a helyi szereplők által tapasztalt jogi akadályokról, hiányosságokról, jó gyakorlatokról.

A 2016. február 16-án megrendezésre került beszélgetésen 9-en vettek részt, érintve az alábbi ágazatokat és tématerületeket:

  • diplomácia: Szlovén Köztársaság Szentgotthárdi Főkonzulatusa;
  • egészségügy: Országos Mentőszolgálat Nyugat-Dunántúli Regionális Mentőszervezet;
  • rendészet: Vas Megyei Rendőrkapitányság;
  • önkormányzati szféra: Szentgotthárd Város Önkormányzata;
  • vidékfejlesztés: Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Vas megyei képviselete;
  • turizmus: Szentgotthárd TDM;
  • média: Gotthárd TV.

A műhelybeszélgetésről a beszámolónkat alább olvashatják, a  Gotthárd TV jóvoltából pedig megnézhetik a workshopról készült híradást:

A szentgotthárdi műhely résztvevői két olyan határszakasszal kapcsolatban rendelkeznek tapasztalattal, melyek helyzete jellemzően jóval kedvezőbb az ország többi határszakaszához képest. Mind a két szomszédos ország tagja az Európai Uniónak, és a schengeni övezet részét képezik. Mind a formális, mind a spontán szerveződő interakciók gyakoriak és több éves múlttal bírnak. A hivatalos, intézményi együttműködések mellett a magánjellegű kapcsolatok is jellemzőek a határtérségben. Mindezekből, az együttműködések jó gyakorlataiból következően a szereplők viszonylag kevés, a kezdeményezéseket alapjaiban megnehezítő jogi akadályról számoltak be.

A műhelybeszélgetés során elhangzott legjelentősebb jogi akadályról a Mentőszervezet képviselői számoltak be. A határon átnyúló szakmai kapcsolatok a közös képzések és a mentési gyakorlatok terén jól működnek, azonban a napi, operatív munka során már több jogi akadály is felmerül. Az érintett szervezetek több fórumon is beszéltek a konkrét együttműködések akadályairól, de megoldást még nem találtak. A beszélgetésen elhangzott, hogy amíg a magyar mentők nem tudják beteggel átlépni a határt, addig az osztrák kollégák sokszor a magyar hatóságok értesítése nélkül jönnek át a határon intézkedni.

A műhely résztvevői szerint jogi akadályai vannak annak is, hogy a térségben a szomszédos országok közszolgáltatói a nagy havazások idején segíteni tudják egymást. A túloldali speciális járművek jogi akadályok miatt nem jöhetnek, illetve adott esetben mehetnek át a határon a fizikai akadályok közös leküzdése érdekében. A résztvevők arról számoltak be, hogy az érintett intézmények szívesen együttműködnének az ilyen esetekben.

A rendőrség képviselője az érintett szomszédos országokkal meglévő jó kapcsolatukról, és sikeres együttműködésükről tudott beszámolni, ami a napi, operatív együttműködésekre is kiterjed.

Szentgotthárdi műhelybeszélgetés

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s