Nyíregyházi műhelybeszámoló (román-magyar határtérség)

A Jogi Akadálymentesítés projekt ötödik stakeholder-műhelyére Nyíregyházán, a Megyeházán (Hősök tere 5.) került sor. A műhelybeszélgetésre a román–magyar határon átnyúló együttműködésekben, kapcsolatokban érdekelt szereplők kaptak meghívást. A CESCI munkatársai a műhelyen kerekasztal-beszélgetés formájában gyűjtöttek információt a helyi szereplők által tapasztalt jogi akadályokról, hiányosságokról, jó gyakorlatokról.

A 2016. február 9-én megrendezésre került beszélgetésen 4-en vettek részt, érintve az alábbi ágazatokat és tématerületeket:

  • munkaügy, foglalkoztatáspolitika: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály;
  • önkormányzati szféra: Biharkeresztes Város Önkormányzata;
  • katasztrófavédelem: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság;
  • képzés, oktatás: Mátészalkai Szakképzési Centrum.

A műhelybeszélgetés résztvevői arról számoltak be, hogy a szigorúbb határellenőrzés miatt a napi ingázás nehezebb lett az elmúlt időszakban, ezért szükségesnek tartják a helyi ingázók átjárásának egyszerűsítését. Szintén a határrendészet témaköréhez kapcsolódó problémaként jelentkezik a tehergépjárművek román oldali, egyoldalú fokozott ellenőrzése, ami jelentős forgalmi dugókat okoz a térségben.

A jelenlévők szerint szükség lenne a szakképzési törvények, jogszabályok, elnevezések fokozottabb összehangolására.

A katasztrófavédelem terén már ma is létezik együttműködés a román és a magyar kollégák között, habár a határon átnyúló együttműködésekhez mind a két országban magasabb szintű egyeztetések szükségek. Sürgős veszélyelhárítási esetekben a két ország alakulatai a szabályozott gyakorlat szerint átmehetnek a határon.

Biharkeresztes térségében az előző EU-s költségvetési ciklusban közös sürgősségi egészségügyi központ létrehozására pályáztak, de nem nyert támogatást a pályázat. A közös központ megteremtésének jogi feltételei feltárást igényelnek.

A térség fejlesztési elképzelései között szerepel egy ún. vásárszövetség felállítása. A vonatkozó jogi környezet feltárása még szükséges.

Jó példaként számoltak be a résztvevők a Nagyvárad és Biharkeresztes között üzemeltetett rendszeres helyi buszjáratról.

A műhelybeszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a közös projekteknél, pályázatoknál egységes elszámolási rendszerre lenne szükség.

Nyíregyházi műhelybeszélgetés (román-magyar határtérség)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s