Miskolci műhelybeszámoló

A Jogi Akadálymentesítés projekt harmadik stakeholder-műhelyére Miskolcon, a Polgármesteri Hivatal (Hunyadi J. u. 2.) épületében került sor. A műhely beszélgetésre a szlovák–magyar határtérség határon átnyúló együttműködéseiben aktív szereplői kaptak meghívást. A CESCI két munkatársa a kerekasztal-beszélgetés formájában gyűjtött információt a helyi szereplők által tapasztalt jogi akadályokról, hiányosságokról, jó gyakorlatokról.

A 2016. február 4-án megrendezésre került beszélgetésen 7-en vettek részt, érintve az alábbi ágazatokat és tématerületeket:

  • vízügy: Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság
  • önkormányzati szféra: Miskolc Megyei Jogú Város, Gulács Község Önkormányzata, Hernádpetri Község Önkormányzata
  • európai területi társulás: Via Carpathia Európai Területi Társulás.

Miskolci műhely

A problémák egy része az egészségügy területén jelentkezett. A határon átnyúló szabad betegáramlást – a sürgősségi ellátás kivételével – jogszabályi hiányosságok gátolják a 2011/24/EU irányelv ellenére. Emellett a betegellátás során alkalmazott informatikai rendszerek határon átnyúló integrációja is több, nem csak jogi természetű akadályba ütközik (pl. adatvédelem). Az egészségügy mellett fontos téma volt a lokális termelés és a rövid ellátási láncok kialakítása. A határ menti településeken az állattartásban problémát jelent a szabályozásnak való megfelelés az állatok határon belül tartása tekintetében. Másrészt felmerült egy a helyi termékek önkormányzati intézmények (óvodák, iskolák, stb.) általi felvásárlását érintő közbeszerzési probléma. A határon átnyúló oktatást és munkavállalást alapvetően hátráltatja a határon átnyúló közösségi közlekedés hiánya, melynek fejlesztését részben jogi/szabályozási természetű akadályok hátráltatják. Emellett a határon túli munkavállalás jogi környezete sem egyértelmű.

Jó példaként jelentkezett a vízügyi szervezetek hosszú távú, stratégiai partnersége, mely nemcsak a napi működésre, de a havária esetek kezelésére is kiterjed.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s