Esztergomi műhelybeszámoló

A Jogi Akadálymentesítés projekt első, sorozatindító stakeholder-műhelyére Esztergomban, az Ister-Granum EGTC-nek és CESCI Európa Intézetének helyet adó Szent Adalbert Központban (Szent István tér 10.) került sor. A műhelybeszélgetésre a szlovák–magyar határon átnyúló együttműködésekben érdekelt szereplők kaptak meghívást, elsősorban a határ középső szakaszáról. A CESCI munkatársai a műhelyen kerekasztal-beszélgetés formájában gyűjtöttek információt a helyi szereplők által tapasztalt jogi akadályokról, hiányosságokról, jó gyakorlatokról.

A 2016. január 27-én megrendezésre került beszélgetésen 15-en vettek részt, érintve az alábbi ágazatokat és tématerületeket:

  • munkaügy, foglalkoztatáspolitika: Esztergomi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály, Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály
  • oktatás, szakképzés: Tatabányai Szakképzési Centrum
  • természetvédelem: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
  • kormányzati szféra: Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal, Szobi Járási Hivatal
  • önkormányzati szféra: Ipolydamásd Község Önkormányzata, Lábatlan Város Önkormányzata, Pest Megyei Önkormányzat, Szob Város Önkormányzata
  • európai területi társulás: Ister-Granum Európai Területi Társulás, Pons-Danubii Európai Területi Társulás, Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás.

Esztergomi műhely

A munkaügy/foglalkoztatás-politika területén gyakori nehézséget jelent a határon át ingázó munkavállalók esetében az adminisztratív ügyek intézése, így a munkában töltött évek ki- és átszámítása, a segélyekre, támogatásokra való jogosultság, továbbá egyes képzettségek esetében az akkreditálási kötelezettség. Ehhez kapcsolódó probléma, hogy a szakképzés területén az egyes szakmák követelményrendszerének, valamint magának a két ország szakképzési rendszerének az átjárhatósága csak korlátozottan működik. Az oktatás területén további kellemetlenséget jelent az egyes igazolások, így a másik országban végzett szakmai gyakorlatok vagy a diákigazolványok kölcsönös elfogadása. A diák- és egyéb kedvezmények igénybevétele különösen a közösségi közlekedéssel történő utazás során okoz gondot. A határon átnyúló ingázás a közlekedés-szervezés oldaláról is problémás, a határon átlépő járatok, amellett, hogy kínálatuk elmarad az igényektől, más szabályozás alá esnek, mint a belföldiek, amely nehezíti az üzemeltetést és közvetve az utazást is. A közlekedés mellett a másik, a szereplők többsége által problémásnak ítélt terület az egészségügy volt. Itt, elsősorban az Ister-Granum térség tapasztalataira alapozva, a feltárt jogi akadályok egyrészt a határon átnyúló betegszállításhoz, másrészt pedig a külföldi állampolgárok magyarországi kórházi sürgősségi ellátásához kötődtek. Végül, de nem utolsósorban felmerültek kisebb nehézségek a határon átnyúló természetvédelmi együttműködések kapcsán, valamint a határon átnyúló projektek kettős közbeszerzési kötelezettségéhez kapcsolódóan.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s