Győri műhelybeszámoló

A Jogi Akadálymentesítés projekt második stakeholder-műhelyére Győr városában, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat (Városház tér 3.) épületében került sor. A műhely beszélgetésre az osztrák–magyar és a szlovák–magyar határtérség határon átnyúló együttműködésekben aktív szereplői kaptak meghívást. A CESCI két munkatársa a műhelyen kerekasztal-beszélgetés formájában gyűjtött információt a helyi szereplők által tapasztalt jogi akadályokról, hiányosságokról, jó gyakorlatokról.

Győri műhelybeszélgetés

A 2016. február 2-án megrendezésre került beszélgetésen 13-an vettek részt, érintve az alábbi ágazatokat és tématerületeket:

  • egészségügy: Országos Mentőszolgálat, Soproni Gyógyközpont
  • munkaügy, foglalkoztatáspolitika: Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály, Vas Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály
  • rendőrség, határrendészet: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság
  • katasztrófavédelem: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
  • önkormányzati szféra: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzati Hivatal, Bőny Község Önkormányzata
  • európai területi társulás: Arrabona Európai Területi Társulás.

Gyakran felmerült problémának számított az egészségügy, azon belül is kiemelten három terület. A feltárt jogi akadályok egyrészt a határon átnyúló betegszállítással, másrészt a külföldi állampolgárok magyarországi kórházi kezelésének finanszírozásával, harmadrészt pedig a külföldiek magyarországi munkavállalásával, közalkalmazotti státuszba kerülésével voltak kapcsolatosak. Az egészségügyön kívül népszerű téma volt a munkaügy, e tekintetben ekvivalencia-problémákat, az egyes végzettségek nehézkes elismertetését, az igazoló dokumentumok bürokratikus honosítását, valamint az egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozó szabályozások országok közötti különbözőségét emelték ki a szereplők. Gondot okoz a különböző, munkaviszonyhoz, tartózkodáshoz kötődő ellátások biztosítása, a szociális és egyéb ellátáshoz kötődő jogviszony igazolása. A határrendészeti, rendőrségi területen két jó gyakorlat került bemutatásra; a közös kapcsolattartási szolgálati helyek, illetve ezekhez is kötődően a határon átnyúló bűnüldözések. Végül, de nem utolsósorban a felmerült akadályok között kell megemlíteni a közösségi közlekedésben a nemzetközinek minősülő határon átnyúló buszjáratok problematikáját, továbbá az önkormányzati nemzetközi EU-s projektek előfinanszírozásának megoldatlanságát.

Győri műhelybeszélgetés

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s